02feb.

Ce trebuie sa manance copilul nostru

 

 

După 6 luni alimentația copilului trebuie diversificată. Combinând alimentele îi putem oferi copilului o hrană echilibrată și sănătoasă. După vârsta de un an, când copilul poate sta la masă cu adulții, are loc o nouă etapă de diversificare a hranei . În fine, după vârsta de 3 ani copilul poate mânca aproape orice fel de mâncare, cu condiția preparării într-un mod „dietetic“, atât sub aspectul condimentelor cât și sub aspectul grăsimilor. Chiar dacă acestea din urmă sunt absolut necesare pentru sănătatea copilului, trebuie să fim atenți la cantitatea și la calitatea grăsimilor care se regăsesc în alimentația copilului nostru. De asemenea, trebuie să respectăm câteva principii și în ceea ce privește anumite categorii de alimente care trebuie să se regăsească în farfuria copilului.

În primul rând, pâinea, pastele, orezul, cartofi i și cerealele (în formă brută sau ca făină) oferă carbohidrații esențiali de care copilul are neapărat nevoie. Fiecare masă și fiecare gustare a copilului trebuie să conțină un aliment de acest gen.

 

 

 

În al doilea rând, fructele și legumele – proaspete, congelate, uscate sau conservate (dar fără îndulcitori!) – reprezintă și ele o categorie importantă de alimente furnizoare de substanțe nutritive absolut necesare copilului afl at în creștere. Aceste alimente trebuie să fi e prezente în meniul fi ecă- rei mese. Atenție! Nu confundați fructele și legumele (crude sau preparate prin fi erbere) cu sucurile obținute prin stoarcere sau în vreun alt fel. Acestea din urmă și-au pierdut fi- bra, prin urmare nu mai au aceeași valoare nutritivă pentru copil.

 

 

În al treilea rând, trebuie să avem în vedere laptele și produsele lactate în general (de preferat neprocesate), care sunt o sursă esențială de proteine, calciu și vitamine în alimentația copilului. Începând cu vârsta de un an, cantitatea de lactate din mâncarea copilului trebuie să crească în mod constant. Pentru copiii care nu au împlinit 3 ani este bine să folosim doar produse proaspete. Sunt contraindicate copiilor care nu au împlinit 5 ani produse din această categorie care sunt îndelung procesate (lapte și iaurt degresat, margarină, creme de brânză combinate etc.). Atenție! Dacă dorim să-i oferim copilului o alimentație vegetariană pură, care să excludă produsele lactate, trebuie să consultăm un medic specialist. Acesta ne va recomanda alimentele necesare pentru echilibrarea aportului de substanțe nutritive esențiale.

 

 

În al patrulea rând, trebuie să nu uităm că ouăle, carnea, peștele, oleaginoasele și leguminoasele reprezintă și ele ingrediente absolut necesare în hrana unui copil, furnizând proteine și minerale care, în combinație cu cerealele și cartofi ii oferă aminoacizii absolut necesari creșterii copilului. Este bine ca alimentele din această grupă să nu se regăsească decât în una sau două mese ale zilei, iar pentru copiii mai mici de un an să fim foarte atenți la tipul de carne sau pește din alimentație. Atenție! Dacă îi oferim copilului o dietă vegetariană este absolut necesar să creștem cantitatea de oleaginoase (nuci, alune semințe de in, în funcție de vârstă) și leguminoase (mazăre, fasole, linte etc.) din alimentație, așa încât să nu fi e afectat aportul de proteine și minerale.

 

În al cincilea rând, este bine să fim foarte atenți la dulciurile pe care le consumă copilul. Sucurile de fructe îndulcite și mierea sunt interzise copiilor care nu au împlinit un an. Alimentele dulci în general furnizează foarte multe calorii, motiv pentru care nu trebuie să le oferim copiilor înainte de masă și este bine să supraveghem întotdeauna cantitatea de astfel de alimente pe care o consumă copilul. Alimentele dulci (sucul îndulcit, înghețata, biscuiții, prăjiturile) se pot mânca după mesele principale ale zilei, dar niciodată în locul unei astfel de mese.

 

 

În fine, în al șaselea rând, trebuie să fim foarte atenți la grăsimile pe care le consumă copilul. Acestea trebuie să fie prezente într-o cantitate foarte mică în alimentația copilului și este de preferat să fi e alternate și neprocesate (uleiuri obținute la rece, unt). Margarina nu ar trebui să facă parte din meniul copiilor care nu au împlinit 5 ani.

 

 

 

SURSA : Laura Adamache, “YUMMY! 300 de retete pentru bebeluși și copii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *