02Mai

Cartoful – sursa de energie

 

Stiati ca…

1. Specialisti recomanda introducerea cartofilor albi in alimentatia diversificata a bebelusului pe la varsta de 8-10 luni;

2. Conține o serie de vitamine importante – A, C, K și complexul de vitamine B și o serie de săruri minerale precum calciul, magneziul, fosforul, fierul, manganul, potasiul, cuprul;

3. Cartofii fierți sunt un bun pansament pentru stomac, datorită carbohidraților conținuți și se pare că sunt și un bun tratament împotriva viermilor intenstinali;

4. Imbunatateste functionarea rinichilor si stomacului;

5, Are proprietati antibiotice (sucul), scade tensiunea arteriala si trateaza ulcerul, gastritele

6. Amelioreaza tusea uscata (inhalatii cu aburi din fiertura de cartofi);

7. Calmeaza pielea arsa si insolatia;

8. Cartoful este recunoscut ca fiind o sursă  de carbohidrați complecși, cu eliberare progresivă în sânge, asigurând energia necesară bunei funcționări ale creierului și mușchilor;

9. Cea mai recomandata si sanatoasa metoda de gatit a cartofului este coacerea acestuia in coaja. Mai poate fi servita copilului si fiarta sau gatita la aburi;

10. Cartofii prajiti trebuie evitati in alimentatia bebelusului, intrucat sunt daunatori atat sistemului digestiv, cat si sanatatii;

 

Va sugeram cateva retete be baza de cartofi pentru bebelusi:

 

Piure de cartofi cu brocoli

Ingrediente:

-1 cartof mic
-1-2 buchețele de brocoli

Mod de preparare:
-se curătă și se spală bine cartoful și brocoli,
-se așează în aparatul de gătit la aburi și se lasă aproximativ 15 minute (sau până sunt legumele moi),
-se pasează cu blenderul până se obține o pastă fină,
-pentru o consistență mai moale, se poate adăuga puțină apă sau lapte (de mamă sau formula de lapte praf).

 

Omletă cu cartofi la cuptor

Ingrediente
-1 ou
-1 cartof
-1 roșie
-1 linguriță ulei de măsline

Mod de preparare:
-se gătește cartoful la aburi până devine moale, apoi se dă prin răzătoare,
-roșia este decojită și tăiată în bucățele mici,
-într-un vas tip yena se bate bine oul cu uleiul, apoi se adaugă legumele și se amestecă bine,
-vasul se introduce la cuptorul preîncălzit la 200˚C unde va fi ținut aproximativ 15 minute.

Reteta este valabila si pentru copii mai mari.

 

Cartofi la Cuptor

Ingrediente:
1 cartof
patrunjel
1 ou ( galbenus pana la 1 an)
1 cescuta de branza de vaci
smantana

Mod de preparare:
– cartofii se fierb se taie in felii intr-o tava de yena
– se adauga patrunjelul,  un ou batut, branza si se da la cuptor 10 min la foc potrivit.
– se servesc calzi cu smantana.

 

 

Ce alte retete pe baza de cartofi cunosti?

Cand ai introdus cartoful in alimentatia bebelusului tau?

Asteptam sugestiile tale in sectiunea comentarii de mai jos!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *